Wat is boulderen

Wat is boulderen

Boulderen is een sociale sport, maar je kunt het ook prima alleen doen. Je hebt niemand nodig om je te zekeren, maar een spotter (de persoon je opvolgt om je bij een mogelijke val veilig te helpen landen) kan een hulp zijn bij het klimmen van moeilijke routes.
Bij het boulderen is het namelijk de bedoeling dat je je grenzen verlegt in het bewegen en positioneren van je lichaam. Wie goed is in het ontcijferen van routes heeft zeker een voordeel, maar ook kracht is een niet onbelangrijk element van de sport. Kortom, bij het boulderen worden lichaam en geest uitgedaagd.

Je klimt maximaal 4 meter boven de dikke valmatten, wat ervoor zorgt dat de sport perfect veilig kan uitgevoerd worden.

De pracht van het boulderen schuilt in de toegankelijkheid, in het explosieve en vooral in het sociale aspect van de sport. Al wat je nodig hebt is sportieve kledij en een paar klimschoenen. Heb je deze niet, geen probleem: klimschoenen kunnen aan de bar gehuurd worden.

Veiligheid

Boulderen is een veilige sport. Ook al ben je niet gezekerd, de dikke valmatten en de geringe hoogte van de zaal zorgen voor voldoende veiligheid. De plaatsen waar geen dikke mat ligt, kunnen met de kleine losliggende valmatten beveiligd worden.

Om blessures te vermijden en om de veiligheid van de andere klimmers te verzekeren, is het verboden om van boven naar beneden te springen. De routes worden naar beneden geklommen en wanneer uitklimmen mogelijk is, wordt er via het klimrek afgedaald.
Wie zich op de valmat begeeft, houdt rekening met de veiligheidsvoorschriften (zie huishoudelijk reglement).

De trainingsruimte boven is enkel toegankelijk vanaf 16 jaar en/of voor gevorderde klimmers.